At købe hund er en stor beslutning, men hvis du er grundig i dine overvejelser, kan det blive en skøn tilføjelse til familien. Med tjeklisten herunder kommer du godt fra start, når du vil investere i et nyt familiemedlem. 

Der er ingen tvivl om, at danskerne holder meget af hunde. Hunden beskrives som menneskets bedste ven, og det er der mange grunde til; der følger nemlig så utrolig mange gode oplevelser med det at have en hund. Den kan give meget glæde i hjemmet, og før du ved af det, er hunden blevet en stor del af din familie. 

Men inden du overhovedet begynder at kigge efter den hund, du gerne vil have, er der flere overvejelser, du bør gøre dig. Mange ender nemlig med at tage en forhastet beslutning, og her kommer hunden ofte til at betale prisen, når den vælges fra igen. 

 

Hvilke overvejelser bør du gøre dig, før du køber hund?

Når du beslutter dig for at ville have en hund, skal det gerne være en velovervejet beslutning. Ét er nemlig, at du synes, en hund kunne være sød og hyggelig at have – noget andet er, at det er utroligt tidskrævende og det koster mange penge løbende. Man ser desværre, at hundeejere, der har taget en spontan og uovervejet beslutning, oftere vælger at skille sig af med hunden igen – og det kan ikke være ønskescenariet for nogle af parterne. 

Vi har samlet fire af de spørgsmål, du med fordel kan stille dig selv – læs med, og bliv klogere. 

 

1. Hvad kræver det at have hund? 

For at komme godt fra start kan du lave en liste, der opridser “for” og “imod”. Det kan være en god måde til at få vendt alle de ting, du skal være opmærksom på. 

Det er naturligvis en stor fordel, hvis du kan lave listen, så udtømmende som muligt. På den måde får du nemlig sagt alle de ting højt, du skal overveje en ekstra gang.

Her er et par eksempler på, hvad listen kan indeholde:

• Alt efter hvilken race du køber, skal du forvente, at hunden lever omkring 12 år (og nogle gange længere), og det skal du naturligvis være parat til – det er en langsigtet beslutning.

• Hvis du gerne vil have friheden til at rejse meget og gerne flere gange om året, kræver det, at du kan få hunden passet. Enten hos familie eller venner eller på en hundepension. Det skal din omgangskreds naturligvis også være indforstået med, og det er langt fra alle, der ikke selv har hund, som er interesseret i at passe hund hele sommerferier eller lignende. Sørg derfor for at forventningsafstemme på forhånd. 

• Du bør nøje overveje, om en hund passer ind i den generelle livsstil, du har, og om du er villig til at ændre nogle vaner for at give plads til hunden. 

 

 

2. Hvor meget tid kræver en hund? 

Tid spiller en stor rolle, når du har hund, og derfor er det vigtigt at spørge dig selv, om du har energien og overskuddet til at tage dig af det lille kæledyr; det kommer til at kræve, at du kan hive ekstra overskud frem, når du har haft en lang dag, nat eller andet. En hund skal blandt andet ud at gå flere gange dagligt, og det betyder, at du skal ekstra tidligt op om morgenen, før du skal på arbejde – og det betyder også, at du skal gå med hunden som det første, når du kommer hjem fra arbejde, studie eller andet.  

Generelt skal du altså være opmærksom på, at meget af din hverdag skal indrettes omkring hunden. Der er helt naturlige begrænsninger for, hvor lang tid den kan være alene hjemme, og jo yngre hunden er, desto sværere kan det være for den at være hjemme uden at tisse eller lege med ting, du ikke ønsker den skal have fat i. 

Når det er sagt, så er det ikke kun de praktiske ting, der tager tid, når du har hund; du skal også bruge aktiv tid sammen med den – altså udover den tid, du bruger på at gå med den. En hund skal stimuleres og aktiveres, så den også bliver mentalt træt, og et realistisk bud er, at du skal kunne sætte halvanden time af dagligt til din hund. 

Uanset om du anskaffer dig en hvalp, eller du adopterer en voksen hund, så kræver det ekstra træning i starten. Du kan ikke gå ud fra, at en hund kan de ting, du gerne vil have den til. Hvis hunden skal have en bestemt adfærd, er det dit ansvar at lære den det – og det kræver at du kan tålmodig, og har mod på at tage til hundetræning eller finde videoer online, du kan bruge til at træne med.

Tid og overskud er derfor to ting, der betyder meget, når du skal anskaffe dig en hund.

 

3. Passer hunden ind i dit hjem? 

Før du køber en hund, er det vigtigt, at du overvejer, om den passer ind i dit hjem. Har du den fysiske plads til at have hunden, og kan du nemt komme ud på grønne arealer, når du skal gå tur med den?

Hvis du anskaffer dig en mellemstor eller stor hund, er det endnu mere vigtigt at du har den nødvendige plads. Er det samtidig en hund, der har meget energi, kan det hurtigt komme til at føles indeklemt, hvis I skal opholde jer i en lille lejlighed i det daglige – her er mere ideelt, hvis hunden kan komme ud i en have og trække frisk luft, mens du er hjemme.

 

 

Bor du i lejlighed uden elevator, skal du i øvrigt overveje, om det er forsvarligt at have en stor hund; det er nemlig belastende for hundens muskler og knogler, hvis den skal gå op og ned ad trapperne flere gange dagligt – og den er sandsynligvis for stor til at du kan bære den op. 

En anden ting du også bør overveje i forbindelse med dit hjem og de omgivelser, hunden skal bo i, er de transportmidler, du bruger. Drømmer du om en stor hund, er det klart en fordel, at du har bil – særligt hvis du ofte besøger familie og venner langt væk. Det bliver hurtigt nogle lange ture for både dig, hunden og dine medpassagerer, hvis en stor hund skal ligge i et tog eller en bus. Derfor; hvis du kun har cykel eller mest bruger offentlig transport, så er en mindre hund mere ideelt. Den er lettere at få med rundt. 

 

4. Har du økonomi til at købe og holde hund? 

Der er løbende omkostninger forbundet med at have hund. Udover at det naturligvis koster penge at købe selve hunden, så skal du også bruge penge på dyrlæge, forsikring, foder, legetøj og på diverse udstyr til hunden.

Omkostningerne skal du huske at tage med i dine overvejelser, og det er klart, at en stor hund ofte vil være dyrere end en lille – i hvert fald når det kommer foder. Blandt andet fordi det er vigtigt, at du køber ordentligt og godt foder til din hund, da den naturligvis også have mad, der er nærende godt for både leddene og pelsen. 

 

Hvilken hunderace skal du vælge? 

Det rigtige match mellem menneske og hund handler først og fremmest om at finde den rigtige hunderace. Du vil nemlig opleve, at de forskellige racer har forskellige sind og meget forskellige karaktertræk. Nogle hunderacer er f.eks. mere ideelle som familiehund, mens andre er ideelle for dig, der har en meget aktiv livsstil, da nogle hunde har mere energi end andre.  

Det er også vigtigt at nævne, at du ikke kan gå ud fra, at en lille hund automatisk er nemmere at opdrage end en stor hund. Og selvom du køber en hunderace, der som udgangspunkt skulle være nem at opdrage, kræver det stadig, at du lægger meget arbejde i at træne den – og måske tager det mere tid, end du forestiller dig. Ingen adfærd kommer af sig selv; det er noget, du skal lære hunden. Sammen skal I opbygge et makkerskab, hvor både du og hunden forstår hinandens signaler.

 

 

Har du ikke haft hund før, kan det være en idé at lave en grundig research, inden du beslutter dig for en race. Læs om de forskellige racer, spørg familie og venner og forhør dig blandt kendere. På den måde kan du få en meget bedre fornemmelse af, hvilken hund, der er ideel for dig og din livsstil – og hvis du vælger en blandingshund, er det vigtigt, at du læser op på begge racer, så du er godt forberedt. 

 

Skal du købe en hanhund eller en tæve? 

En af de ting, du også skal overveje, er, hvilket køn hunden skal have; kønnet kan nemlig have tilbøjelighed til at udvise forskellig adfærd. Hanhunde har som regel en tendens til at ville dominere mere (hvis de naturligvis får lov), og hanhunde har det ofte også med at udvise aggressiv adfærd overfor andre hunde. Det kan tæver dog også gøre – særligt overfor andre tæver. Når det kommer til tæver, er de generelt set mere nervøse end hanhunde, men hvis du arbejder og træner med hunden, er det karaktertræk, du kan undgå.

Vælger du en tæve, skal du i øvrigt være opmærksom på, at hunden kommer i løbetid. 

 

Hvor skal du købe hunden? 

Der er både fordele og ulemper ved de forskellige steder, du kan købe hund. Mange vælger at handle med en opdrætter, hvor de typisk får hunden fra hvalp. Her kan du desuden købe hunde med en stamtavle, der viser hundens familiehistorik længere tilbage i tiden.

Flere og flere vælger efterhånden at adoptere hunde fra internater, og der findes mange hunde rundt omkring i Danmark, der allerede har haft et hjem tidligere. At de ender i internatet skyldes som regel, at beslutningen om at få hund viste sig at være taget forhastet, og at ejerne ikke kunne rumme den store opgave. I andre tilfælde skyldes det, at den tidligere ejer har behandlet hunden dårligt, og at hunden derfor er blevet fjernet. 

Uanset hvor du vælger at få din hund fra, kræver det meget arbejde. Det er altid vigtigt, at du er god til at aflæse din hund, så du forstår, hvornår hunden bare gerne vil være selv; hunde har nemlig også brug for at alenetid og for ikke at blive stimuleret hele tiden. 

 

 

Køb af hunde fra en opdrætter

Når du køber en hundehvalp fra en opdrætter, er det vigtigt, at du finder den rette opdrætter; det har naturligvis betydning, at hvalpene har været i et godt miljø allerede fra starten af. Det er desuden en stor fordel, hvis hvalpene har været i kontakt med både mænd, kvinder og børn, da det kan gøre dem mere komfortable ved mennesker generelt. 

Spørg gerne opdrætteren, om du må se resten af hvalpekuldet samt hvalpenes mor. Det giver en god fornemmelse af de miljøer, hundene har været i, og hvilket sind resten af hundene har. Virker de raske, sunde, fyldt med energi og som om de er tilpasse? Hvis ikke opdrætteren er meget for at lade dig se tæven og de resterende hvalpe, er det formentlig ikke det rette sted at købe din hund. 

 

Køb af hunde fra internater

Når du køber en hund fra et internat, har du muligheden for at give en hund en ny chance; internater er nemlig fyldt med kæledyr i alle aldre, som venter på at få et omsorgsfuldt hjem. Det kan altså også være en ekstra tanke værd, om du vil vælge denne løsning, fremfor at få en hvalp. 

Der er rigtig gode muligheder for at få sunde, raske og gode familiehunde fra internater. Ofte er internaterne gode til at beskrive, hvordan hunden er, og hvilket hjem den kommer fra, og på den måde kan du få en idé om, hvad du skal være ekstra opmærksom på ved hunden. Der kan helt naturligt være hunde, hvor du skal arbejde mere med tilliden – især hvis dens tidligere hjem har været dårligt. Du skal altså være indstillet på at væbne dig med mere tålmodighed, end hvis du får hunden fra hvalp – men uanset hvad er altid en fordel med en stor portion tålmodighed.

I forbindelse med at investere i hunde fra internat er det vigtigt at nævne, at uanset om du køber en hvalp eller en hund, der har flere år på bagen, så kræver det arbejde. Du skal lære hunden at kende, og det er et projekt, I skal være fælles om i hjemmet, hvis det skal ende med at være en god løsning. For at finde et godt match mellem hund og hjem, er det derfor en god idé at besøge internatet og få en snak med personalet; de kender ofte hundene ret godt, og kan hjælpe med at finde den, der passer til din familie.

 

 

Hvordan planlægges hundens første 3 uger? 

Inden du får en hund ind i hjemmet, kan det være en god idé at planlægge, hvordan hverdagen skal se ud de første 3 uger efter hundens ankomst. Hunden skal naturligvis finde sig til rette i sit nye hjem, og du skal give den tid til at føle sig komfortabel i de nye omgivelser. 

Det kan være en fordel, hvis du kan få hunden i en periode, hvor du kan være ekstra meget hjemme. På den måde kan du træne ekstra meget, så hunden hurtigt bliver bedre til at være alene hjemme, og samtidig har du måske mere tid til at tage til hundetræning – det kan i hvert fald være godt givet ud. Her bliver du klædt bedre på til, hvordan du arbejder med hunden, og uanset om du har haft hund før eller ej, er træning en god idé. Alle hunde er forskellige, og det kræver, at du arbejder med dem på forskellige måder. 

Før hunden kommer ind i dit hjem, er det desuden en fordel, hvis du styr på alt det nødvendige udstyr til hunden. Sørg gerne for, at den har sit eget område; køb f.eks. en hundekurv og lidt forskelligt legetøj. Det kan også være en god idé at få et stykke legetøj med fra hundens tidligere sted, og det gælder uanset om den kommer fra internatet eller som hvalp fra en opdrætter. På den måde har hunden noget trygt med sig, som den kan genkende både i forhold til lugt og udseende. 

 

Tager du alle punkterne i denne guide op til overvejelse, bør du være klædt godt på, når du beslutte, om du skal købe en hund. Det er et stort ansvar, du pålægger dig selv, men når det er sagt, kan det blive en fantastisk oplevelse, hvis du er indstillet på, hvad det vil sige at få hund. Du vil opleve, hvordan hunden bliver som et nyt familiemedlem, som du kommer til at savne, når du har været væk hjemmefra en hel dag. 

 

FAQ BOKS

Har man økonomien til at købe en hund? 

Der er løbende omkostninger ved at have hund. Udover at det koster penge at købe en hund, så kommer der til at skulle bruges penge ved dyrlægen, på foder, på legetøj og på diverse udstyr til hunden. Det skal derfor også tages med i ens overvejelser. For det er klart, at en stor hund kan være dyrere at have – i hvert fald, når det kommer foder – end en lille hund. Det er nemlig også vigtigt, at man køber ordentligt og godt foder til ens hund, da hunden naturligvis også skal have mad, som er nærende og som er godt for leddene og pelsen. 

Har man tiden til at have en hund? 

Tid spiller en stor rolle, når man skal have en hund. Det kan også være vigtigt at spørge sig selv, om man har energien og overskuddet til at tage sig af en hund. For det kommer til at kræve, at man kan hive ekstra overskud frem, når man har haft en lang dag, nat eller andet. For hunden skal ud og gå flere gange dagligt. Det betyder, at man skal ekstra tidligt op om morgenen, før man skal på arbejde. Og det betyder, at man skal gå med hunden som det første, når man kommer hjem fra arbejde, studie eller andet.  

Generelt skal man også være opmærksom på, hvordan meget af ens hverdag indrettes omkring hunden.

Hvad kræver det at have hund? 

For at komme godt fra start, kan man lave en liste, der opridser “for” og “imod”. Det kan være en god måde, man får vendt alle de ting, man skal være opmærksom på. 

Det er en fordel, hvis man kan lave en liste, som er så udtømmende som muligt. På den måde man kan nemlig få sagt alle de ting højt, man skal overveje en ekstra gang.